top of page
Ποιοτική έρευνα
 
Η ποιοτική έρευνα στις κοινωνικές επιστήμες (ψυχολογία, κοινωνιολογία, ανθρωπολογία κλπ.) σχετίζεται με τον τρόπο που οι ερευνητές διεξάγουν την έρευνα τους και πώς συλλέγουν δεδομένα σχετικά με το φαινόμενο που ερευνάται.  Σε αντίθεση με την ποσοτική έρευνα η οποία ασχολείται περισσότερο με ερωτηματολόγια και πειράματα αναλύοντας στατιστικά δεδομένα, οι ποιοτικοί ερευνητές επικεντρώνονται κυρίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δεδομένων, εξερευνώντας σε βάθος ένα συγκεκριμένο θέμα. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν συνεντεύξεις, ομάδες εστίασης (focus groups), ημερολόγια, παρατηρήσεις, συμμετοχικές παρατηρήσεις, ιστορίες, αλληλεπιδράσεις, μελέτες περιπτώσεων, προσωπικές βιογραφικές εμπειρίες, ιστορίες ζωής, αναλύσεις αρχείων, και οπτικό υλικό. Αυτές οι μεθόδοι μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό. 
 
Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά το συνδυασμό συνεντεύξεων και φωτογραφιών (ή αν οι συμμετέχοντες δεν ενδιαφέρονται για το φωτογραφικό κομμάτι, μόνο συνεντεύξεις). Είναι ένα σχετικά καινούργιο κομμάτι στην έρευνα στην ψυχολογία και αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου οπτικού μεθοδολογικού ενδιαφέροντος. Αυτή η οπτική προοπτική περιλαμβάνει διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η δημιουργία φωτογραφίων από τους συμμετέχοντες οι οποίες αφορούν τις εμπειρίες τους σε σχέση με το θέμα της έρευνας που λαμβάνουν μέρος. Οι οπτικές μεθόδοι έρευνας, σε συνδυασμό με την λεκτική επεξήγηση από τους συμμετέχοντες, έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στον ερευνητή μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη ζωή των ατόμων που χρησιμοποιούν αυτό το μέσο για να εκφράσουν τις απόψεις και ιδέες τους.
 
Θεωρώ ότι η ποιοτική θεώρηση του θέματος αυτού (ΛΟΑΤ άτομα και οι εμπειρίες τους όσο αφορά τη ΣΚΠ) είναι η πιο κατάλληλη έχοντας υπόψη ότι η ανθρώπινη και κοινωνική πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα ενός περίπλοκου πολυ-παραγοντικού συνδυασμού. Ο καλύτερος τρόπος να κατανοήσουμε αυτή την πραγματικότητα είναι τοποθετώντας τους συμμετέχοντες στο επίκεντρο της έρευνας, ως ειδικοί για το το θέμα που εξερευνά ένας ερευνητής. Ο ερευνητής συλλέγει τα δεδομένα (συνεντεύξεις και οπτικό υλικό), τα οποία αναλύει μετατρέποντας τα σε πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές γίνονται γνώση, η οποία γνώση όταν εφαρμόζεται σε πρακτικό επίπεδο είναι δυνατόν να βοηθήσει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και το κοινωνικό σύνολο εν γένει.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© 2014 - 2017 by LGBT and MS. Proudly created with Wix.com

bottom of page