top of page
Τι είναι σκλήρυνση
 
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας επηρεάζει περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, από τα οποία 100000 στη Βρετανία, 12000 στην Ελλάδα και περίπου 1200 στην Κύπρο. Η πλειοψηφία των ατόμων με ΣΚΠ εμφανίζουν την ασθένεια μεταξύ 20 και 40 χρόνων. Παράλληλα η ΣΚΠ είναι ασθένεια πιο διαδεδομένη ανάμεσα σε γυναίκες παρά σε άντρες (3:1). Ταυτόχρονα η ΣΚΠ είναι εξαιρετικά προσωπική ασθένεια με την έννοια ότι εμφανίζεται και εξελίσσεται διαφορετικά στους ασθενείς. Ένας λόγος είναι και οι διαφορετικοί τύποι της όπως η καλοήθης μορφή, η υποτροπιάζουσα μορφή, η πρωτογενώς προϊούσα μορφή και η δευτερογενώς προϊούσα μορφή.  Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η αιτία της ΣΚΠ βρίσκεται στο συνδυασμό διαφόρων παραγόντων χωρίς να είναι σίγουρος ο ακριβής ρόλος τους στην εμφάνισης της. Σε αυτό που συμφωνούν όμως είναι ότι η ΣΚΠ δεν είναι γενετικό ή μεταδιδόμενο νόσημα.
 
Οι αυτοάνοσες ασθένειες είναι νόσοι στις οποίες το ανοσοποιοτικό σύστημα επιτίθεται σε διάφορα μέρη του σώματος. Η ΣΚΠ είναι μία αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα δηλαδή τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η μυελίνη είναι μια ουσία που περιβάλλει τους νευράξονες και επιτρέπει την διέλευση των ηλεκτρικών ερεθισμάτων ανάμεσα στα νεύρα. Στη ΣΚΠ σε πολλαπλά σημεία του κεντρικού νευρικού συστήματος προκαλείται στην αρχή φθορά της μυελίνης και στη συνέχεια δημιουργούνται πλάκες (ουλές), και γι’ αυτό στην πάθηση αυτή έχει δοθεί η ονομασία Σκλήρυνση «κατά πλάκας». Η μυελίνη όχι μόνο προστατεύει τους νευράξονες αλλά επίσης δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον ώστε τα ηλεκτρονικά μηνύματα του εγκεφάλου στα διάφορα μέρη του σώματος να φτάνουν έγκαιρα και με ακρίβεια.  Στην ΣΚΠ η φθορά της μυελίνης δημιουργεί πρόβλημα σε αυτή την επικοινωνία προκαλώντας τα διάφορα συμπτώματα της. 
 
Η ψυχοκοινωνικές συνέπειες της ΣΚΠ είναι πολλές και κάποιες φορές δυσβάστακτες. Αισθήματα θυμού, κατάθλιψης και απελπισίας είναι συχνά στους ασθενείς με ΣΚΠ. Παρόλα αυτά, έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ο ασθενής βρει την ισορροπία ανάμεσα στην απώλεια μιας προηγούμενης υγιούς ταυτότητας και στη θέληση για προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα μπορεί να ζήσει μια γεμάτη ζωή με νέους στόχους και όνειρα. 
 
Λόγω αυτής της πραγματικότητας, που πολλές φορές έχει κοινά χαρακτηριστικά αλλά και διαφορές με πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες οι ερευνητές και οι επαγγελματίες υγείας ενδιαφέρονται για τις συνέπειες τους στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη των ατόμων με αυτή την διάγνωση.  Ως ψυχολόγς-ερευνητής με ενδιαφέρει να εξερευνήσω πώς η ΣΚΠ επηρεάζει τη ζωή ασθενών από τις ΛΟΑΤ κοινότητες και πώς τα ΛΟΑΤ άτομα αντιμετωπίζουν την ΣΚΠ.
 
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΣΚΠ μπορείτε να επισκεφτείτε τους πιο κάτω ιστότοπους:
 
Σύλλογος ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας
Ελληνική εταιρία για την σκλήρυνση κατά πλάκας
Πανελλήνια ομοσπονδία ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας
Παγκύπριος σύνδεσμος πολλαπλής σκλήρυνσης
Multiple Sclerosis Society
MS Trust
MS National Therapy Centres
MS-UK
Explaining MS
Do you get tired of fatigue?
Coming Out
 
 
 

© 2014 - 2017 by LGBT and MS. Proudly created with Wix.com

bottom of page